Den-Haag

Den-Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Het is een stad dicht bij de zee, en kent een 11 kilometer lange kustlijn. Het is de op 2 na grootse gemeente van Nederland na Amsterdam en Rotterdam. Den Haag kent een lange historie. Sinds 1358 was Den Haag een belangrijke plaats om te verblijven voor de vorsten. Hierdoor kwamen al snel alle bestuursinstellingen in deze plaats te zitten. Het vissersdorp Scheveningen was al bestuurlijk verbonden aan Den-Haag in de Middeleeuwen. Den-Haag heeft echter nooit stadsrechten gekregen. De stad telt acht stadsdelen. In ieder stadsdeel zit een eigen kantoor waar de gemeente in te vinden is. De indeling van stadsdelen is in 1988 vastgesteld door de gemeenteraad.

De stad is verbonden aan nationale en internationale rechtscolleges zoals het Internationaal Strafhof, het Internationaal gerechtshof en de organisatie voor het verbod op chemische wapens. Daarnaast kent de stad de ‘;Hague Academic Coalition’. Dit zijn verschillende academische instituten op het gebied van internationale relaties, internationaal recht en internationale ontwikkeling. Het is een belangrijke stad voor de verenigde naties. Sinds 27 september 2012 heeft de stad het motto ‘vrede en recht’ mogen toevoegen aan het gemeentewapen voor de rol die de stad al meer dan 100 jaar speelt op gebied van internationaal recht en vredespolitiek.

Den-Haag is ook de stad voor de Koninklijke familie. Er zijn vele vorstelijke routes, koetsen met paarden en woon-en werk paleizen zoals paleis Noordeinde waar Koning Willem Alexander werkt. Daarnaast is in Den-Haag het Binnenhof te vinden. In dit hof zitten alle politieke partijen van Nederland en de eerste en tweede kamer. Hier word ook iedere dag vergaderd en is het de werkplek van de minister president van ons land.

In Den-Haag zijn er ook verschillende dingen te doen. Je kan er bijvoorbeeld heel goed winkelen. De winkels in het historische centrum zijn zeven dagen per week geopend. Grote warenhuizen zijn er op loopafstand van hippe modeboetiek en conceptstores rond de koninklijke paleizen. Veder richting zee zijn er nog leuke buurten met bijzondere winkels. Ook kun je er diverse museums vinden. In het gemeentemuseum van Den Haag hangen veel schilderijen van de bekende schilders. Daarnaast is het museum Panorama Mesdag, het grootste schilderij van Nederland, ook te vinden in Den Haag. Naast de vele musea zijn er ook veel terrasjes, restaurants, bioscopen en een theater. Voor de jongeren zijn er leuke rondleidingen op het binnenhof en in het Gemeente museum. Een dagje strand met de kinderen is ook altijd een goed idee! Genoeg te doen in Den-Haag dus.
Op de website van de VVV van Den-Haag kunt u alle restaurants, uitgaansgelegenheden en andere activiteiten in deze stad terug lezen, of breng zelf een bezoekje aan de VVV.

VVV Den-Haag
Spui 68
2511 BT Den Haag
Telefoon: (+31) (0) 70-3618860
www.vvvdenhaag.nl

Openingstijden:
Maandag: 12:00 – 20:00 uur
Dinsdag: 10:00 – 20:00 uur
Woensdag: 10:00 – 20:00 uur
Donderdag: 10:00 – 20:00 uur
Vrijdag: 10:00 – 20:00 uur
Zaterdag: 10:00 – 17:00 uur
Zondag 10:00 – 17:00 uur

Tot ziens in Den-Haag!